Finansiering eller lån?

Blog

Måske er du lige flyttet i en ny lejlighed og mangler det sidste for, at indretning er helt, som den skal være. Eller måske står du og skal til eksamen og din Macbook eller PC er netop gået i stykker. I begge tilfælde får du behov for en form for forbrugsgode – enten et møbel eller en computer – og du har ikke lige de penge, der skal til, for at anskaffe dig den ønskede gode. 

Hvad gør du? Skal du købe produktet i en butik og gøre brug af deres finansieringsordning eller skal du tage et lån? Her kigger vi lidt nærmere på det spørgsmål.

Finansiering er lån, lån er finansiering

Der er nogle gange nogle fordomme forbundet med det at låne penge. 

Hvis man siger, at man har lånt penge, tænker nogle folk, at man ikke har styr på sin økonomi, for hvorfor sparer man ikke bare op? Vi har afvist nogle af de her fordomme andetsteds, så det gør vi ikke her. Nogle foretrækker derfor at tale om finansiering, men det er vigtigt at understrege, at finansiering er det samme som at låne. Man kalder også lån som forbrugslån, kviklån og SMS-lån finansielle ydelser. Man skal derfor ikke tro, at man ikke låner penge, når man får den forbrugsgode, man ønsker finansieret.

Hvorfor vælge at låne penge i stedet for at vælge finansiering i en butik?

Hvad er nogle grunde til ikke at vælge finansiering i en butik og kigge sig om efter et lån i stedet?

Lånesammenligning

En god grund til at vælge at låne pengene er, at det er lettere at sammenligne dem. På sider som netop Finguru.dk har du mulighed for at gøre brug af en lånesammenligner, så du kan benchmarke forskellige långivere mod hinanden og finde frem til de vilkår på hurtig lån, mobillån osv., der passer dig bedst.

Du kan naturligvis også kigge på finansieringsvilkårene og se, hvordan de benchmarker mod vilkårene på en lånesammenligningstjeneste, men du får ikke samme overblik ved at gøre det.

Prisen

Lidt i forlængelse af ovenstående kan man sige, at prisen for finansiering ofte er dyrere end prisen for lån. Ofte vil din bank, som kender din økonomi og kan tilbyde dig rådgivning, være et bedre bud. Og ofte vil private långivere, der konkurrerer hårdt om de bedste lånevilkår ligeledes være billigere. For at afgøre, om der er noget at hente ved at vælge en “ekstern” privat långiver i stedet, bør du kigge på ÅOP for det forbrugslån eller kviklån, som du kigger på.

Hvorfor kan man overveje finansiering i en butik?

Der er mange, der lader sig påvirke af de fordomme der er i forhold til at låne penge. For dem er det lettere at vælge finansiering, fordi det ikke bliver så tydeligt for dem at de rent faktisk låner penge. Men det er ikke sikkert, at det er den bedste løsning rent økonomisk, som vi har været inde på ovenfor. Desuden – og lidt i forlængelse heraf – behøver man ikke kontakte nogen udenfor den netbutik eller butik, man bruger, og det gør processen mindre besværlig, men igen kan det betyde, at man ikke får den bedst mulige lån.