Inkasso – hvad er det?

Blog

Hvad er inkasso?

Hvis du tager et forbrugslån, skylder du penge væk. Betaler du ikke de penge tilbage, som du skylder, kan din sag i værste fald blive sendt til inkasso. Sker det, betyder det, at kreditor har videresendt opkrævningen af det skyldige beløb til en intern indrivelsesafdeling eller et eksternt indrivelsesfirma, et inkassobureau.

Hvornår havner min sag hos inkasso?

Hvis din sag havner hos inkasso, så vil du typisk have haft god mulighed for at undgå det. Hvis du misligholder din betalingsaftale, vil du i første omgang modtage rykkere og gebyrer, hvor det desuden vil fremgå at sagen kan ende hos inkasso.

Private kreditorer såsom de private långivere, der i øjeblikket i tilbyder kviklån og samlelån i stor stil,  må maksimalt sende tre rykkere med et gebyr på 100 kr. pr. rykker.s

Det er hvis du ikke betaler nogle af disse, at din sag kan ende hos inkasso.

Havner din sag hos inkasso, kontakter det relevante inkassobureau dig.

Hvad kan jeg gøre for at undgå, at min sag havner hos inkasso?

Det siger måske lidt sig selv i lyset af ovenstående. Men sørg altid for at få betalt til tiden.  Det kan du gøre lettere for dig selv ved enten at tilmelde betalingsaftalen til PBS, så det sker automatisk. Hvis du ikke kan tilmelde aftalen til PBS, skal du huske at tjekke din postkasse, så du opdager de opkrævninger (og eventuelle rykkere), der bliver sendt til dig.

Koster det ekstra, hvis min sag havner hos inkasso?

Ja. Inkassobureauet overtager din gæld fra din oprindelige kreditorer. De omkostninger, som inkassobureauet har i forbindelse med at inddrive din gæld, skal du betale, og det er de omkostninger, der kan løbe op.

Hvad må og hvad må inkasso ikke?

Besøg

Inkasso må gerne forsøge at træffe dig hjemme med henblik på at få en betalingsaftale i stand med dig. De kan dog ikke komme at banke på uden først at have gjort dig opmærksom derpå. Inkasso skal kontakte dig i rimelig tid før du kommer på besøg. Du er desuden ikke forpligtet til at være hjemme eller at interagere med dem.

 

Afviser du inkasso én gang, kan de komme igen en anden dag, og dér behøver de ikke kontakte dig inden. Derfor kan det være en god idé at lade dem komme på besøg første gang.

Trusler

Selvom inkasso må gå langt for at inddrive deres penge, så må de ikke true dig. De må ikke true dig med at oplyse andre (familie, venner, arbejde) og din misligholdte betalingsaftale. Men der er et skel mellem oplysning og det at true. Inkasso må godt informere dig om konsekvenserne ved, at du ikke betaler dem (at du kan ende i fogedretten og blive registreret som dårlig betaler)

Privatliv

Inkasso skal respektere dit privatliv. Det vil sige, at der ikke må ligge rudekuverter i din opgang, hvor der står inkasso på, så andre i opgangen fx kan se, at der foreligger en misligholdt betalingsaftale.

Legitimation

Kommer inkasso på besøg, skal de altid kunne legitimere sig og desuden skal de opføre dig ordentligt, anstændigt og sagligt.

Hvad sker der, hvis jeg ikke betaler, hvad jeg skylder inkasso?

Hvis du på trods af de tre rykkere, som du har modtaget, og henvendelsen fra inkasso, stadig ikke betaler, det du skylder, kan din sag havne hos fogedretten. Gør den det vil du også blive opført som dårlig betaler i debitor registret eller hos RKI.

Leave a Comment