Lavinemetoden

Blog

I dag er der mange, der ikke bare har ét men flere lån. Nogle har et realkreditlån og et forbrugslån, andre har et kviklån og et andelsboliglån og stadig andre har billån, SMS-lån osv.

Nogle har sågar flere lån end to, og så kan det pludselig blive svært at følge med, når det handler om at få betalt tilbage. Har man flere gældsposter, kan lavinemetoden være en god måde at komme af med sin gæld på.

Hvad går den ud på?

Lavinemetoden anbefales af finansielle rådgivere kloden rundt og anses for værende en af de hurtigste måde at betale gæld af på.

Strategien er baseret på en finansielle og økonomiske indsigter, og der giver den både sine fordele og sine ulemper.

Med lavinemetoden opfatter du din gæld som en lavine: Du starter fra toppen og går nedad. Det er renten, du pejler efter, og det er netop dette der gør metoden relevant og nyttig ift. din privatøkonomi.

Med denne strategi behandler du dine gældsposter i rækkefølge, dvs. i forhold til prisen for dig. Renten er her din nordstjerne for, hvad den samlede pris, du betaler for dit lån. Renten beregnes hver måned med udgangspunkt i din udestående gæld.

Med lavinemetoden bevæger du dig også systematisk gennem dine gældsposter, en for en. Studier har nemlig vist, at det er den mest effektive strategi når det kommer til at komme din gæld til livs. Når du har et udestående beløb i kikkerten ad gangen, viser det sig, at det gør noget godt for din motivation; du forbliver nemlig motiveret længere i forhold til at betale dit forbrugslån eller mobillån eller hvad det nu måtte være af.

Hvordan bruger man lavinemetoden mere konkret, når man ønsker at betale sit lån af?

Det første, du skal være tænke på, er, at metoden er bedst egner sig til dem, der har mere flere gældsposter, og den er også primært relevant ift. usikrede lån, og derfor er den i første omgang ikke anvendelig på realkreditlån, andelsboliglån eller billån.

Forbrugslån, kviklån, gæld fra kreditkort og gæld fra et nemt lån vil altid være forbundet med en rente, der må siges at være i den højere ende. Det er her, at lavinemetoden er særligt behjælpelig for dig, idet du med denne kommer af med denne form for gæld først. Dette mindsker dine omkostninger markant og eksplosivt, og det betyder med andre ord, at du hurtigt får flere penge til rådighed på din betalingsplan til tilbagebetaling af gæld. Lad os sige, at du har følgende gældsposter:

Kom igang nu

Sæt dig ned og skriv dine lån ned med udgangspunkt i rente, og start med lånet med den laveste rente. Betal dem så af et efter et. Det er lavinemetoden i en nøddeska.