Peer-to-peer lån – hvad er det for noget?

Blog

Et P2P-lån er i bund og grund et lån mellem personer. På den måde kan man med nogen rettighed tænke, at P2P-lån er den ældste for form lån, fordi den er så simpel, som den er. Når man taler om P2P-lån, taler man ikke om kviklån eller mobillån fx men snarere om en slags generelle lån à la forbrugslån.

Men hvordan afviger denne type af lån fra andre lån? Og er P2P-lån en god idé? De spørgsmål kigger vi nærmere på her.

P2P-lån – hvad er det for noget?

P2P betyder peer-to-peer, hvilket kan oversættes som person-til-person lån. Deri ligger der jo allerede en forskel til andre former for lån. Låntager og långiver er begge personer og låntager er altså ikke en organisation, hvilket er tilfældet, hvis man låner hos en bank eller hos en privat långiver.

Tager du et forbrugslån i form af et kviklån, mobillån, samlelån eller hvilken type lån, der nu måtte være tale om, så ansøger du jo hos en privat långiver, som tjekker din kreditværdighed og vha. den vurderer, om du kan få et lån.

Fordi P2P-lån er mellem indvider er der heller ikke en finansiel insitution inde over ansøgningsproocessen, lånevilkårene og at tilbagebetalingen sker som aftalt.

En form for peer-to-peer lån er crowfunding, hvor det jo netop er en crowd, altså en skare af folk, der finansierer et eller andet – et produkt eller en ydelse fx.

P2P-lån – er der nogen ulemper?

Det lyder umiddelbart som en god idé bare at lade to personer låne penge af hinanden. Men i praksis har det vist sig ikke altid at fungere så godt som traditionelle banklån eller lån hos privat långivere.

Nogle beretter rentesatser på helt op til 100 %, og det er jo enormt dyrt i forhold til de renter, man finder på forbrugslån eller kviklån hos private långivere. Benytter man fx vores sammenligningstjeneste, så ser man, at man kan få renter på helt ned til 2,95 %, hvilket altså er en kæmpe forskel.

Mangler der ren institution eller regulering på en anden måde?

Idéen om lån mellem personer er meget god, men som vi har set, så viser det sig at man kan blive præsenteret for endog rigtig høje renter, hvis man kigger i den retning efter et lån. Var der en insution, som der er, når vi taler om banklån eller private långivere, kunne det være, at vilkårene ville være bedre.

Alternativt kunne yderligre regulering på området også være en mulighed, og det er også tidligere blevet forslået

Indtil det sker noget radikalt på området, ser det altså ud til, at der at forbrugslån a là hurtig lån eller SMS-lån er at foretrække, idet vilkårene til sammenligning simpelthen er meget mere favorable.

Leave a Comment