Skal man holde sig fra et låne penge?

Blog

I denne post skal vi kigge på fordomme og forsøge at komme nogle af de rigtig usunde af dem ift. til lån til livs. 

I vores kultur er der mange fordomme om rigtig mange ting og således også om lån. Fordomme gør det let for os at finde ud af, hvad vi skal mene om en ting eller en sag, men denne lethed kommer med en pris, idet fordomme kan være falske eller utidssvarende og når alt kommer til alt forhindre os i at se en ting eller en sag, som den rent faktisk er.

En pudsighed

Langt de fleste mennesker kommer til at tage et lån i løbet af deres liv, nemlig et realkreditlån, når de skal købe en bolig. Ofte giver det nemlig mere mening at tage et lån og købe en bolig, så man ikke betaler til en udlejer og egentlig bare “brænder penge af” men i stedet betaler af på et lån og derigennem opbygger friværdi.

Hvis fordomme om at det slet og ret er en dårlig idé at låne penge er sand, er der altså rigtig, rigtig mange mennesker, der indlader sig på en dårlig idé. 

Realkreditlån er en ting, men hvad med forbrugslån?

Måske er der nogen, der vil synes at realkreditlån er noget særligt men at det er en anden snak, når der er tale om forbrugslån, kviklån eller hurtig lån, mobillån og SMS-lån eller you name it – en eller anden form for usikret lån.

Måske vil nogen mene, at man lige så godt kan spare penge op før man bruger dem og derigennem undgå etableringsomkostninger, renter og forskellige former for gebyrer. Men hvad hvis der ikke er tid til at spare op? Hvad hvis man står og skal bruge pengene nu og her: Er man afhængig af sin bil for at komme på arbejde og går den pludselig i stykker, ja så kan man jo ikke vente en måned eller to indtil, der er penge nok på kontoen. Og har man ingen anden udvej, ja så man jo tage et lån for ikke at miste sin indtægtskilde.

Kan det at tage et lån nogensinde være den bedste beslutning?

Måske vil du ikke tro det, men svaret er faktisk et rungende “ja”. Jo flere lån du har, desto flere månedlige udgifter skal du holde styr på, og jo flere månedlige udgifter du har, desto sværere bliver det at sikre, at du får betalt dem alle sammen. Låntager skal have sin betaling, og kan du ikke levere, så risikerer du at blive mødt med diverse former for gebyrer, og så kan din samlede månedlige ydelse hurtigt blive uoverskuelig.

Samlelånet - et mageløst finansielt redskab

Har mange lån som beskrevet ovenfor og strammer tingene til, ja så kan samlelån være den helt rigtige løsning, for tager du et samlelån, kan du samle alle dine lån og derigennem gøre dine månedlige ydelse mere overskuelig. Derudover kan det faktisk også blive billigere, hvis enten de samlede låneomkostninger på samlelånet er mindre end låneomkostningerne på alle de mindre lån eller du derigennem kan undgå diverse gebyrer, du kan blive mødt med.

Konklusion

Nogle af de fordomme, der er omkring lån, er altså ufunderede, og det viser sig, at det at låne penge i nogle tilfælde rent faktisk være den bedste beslutning.