Långivere

En långiver er, som ordet antyder, den part i en låneaftale, der giver et lån. En låntager er derimod den part, som ordet også antyder, der tager et lån. Både organisationer og privatpersoner kan være låntagere og långivere, men det mest normale scenarie, når vi taler om formaliserede kontrakter, er, at långiver er en organisation og låntager en privatperson. Men hvilke organisationer er så typisk långivere?

Typiske långivere

Pengeinstitutter - banker og realkreditforening

Når man overvejer at tage et lån er det, der falder en ind, hvis der er tale om forbrugslån, nok at tage i banken. Er der tale om et lån til en ejerbolig eller en andelsbolig, er det nok en snarere en realkreditforening, man har i tankerne. Det er et problem, at vi automatisk tænker på disse mere traditionelle institutioner, når det kommer til at låne penge, idet det kan medføre en art tunnelsyn, der forhindrer os i at få det bedst mulige tilbud.

Private långivere

I virkeligheden er banker og realkreditforeningen også private långivere, men når vi taler om private långivere tænker vi typisk på dem, der tilbyder diverse former for forbrugslån online, fx kviklån og mobillån, og det kan være en meget blandet landhandel, hvem långiverne egentlig er. Men en ting er sikkert: Det er professionelle og erfarne kræfter. På det danske marked er D.E.R Finans og L’Easy to eksempler på private långivere, som ikke er banker eller realkreditforeninger, men som danskerne alligevel kender – ikke mindst pga. deres massive markedsføring på større danske TV-kanaler.

Hvorfor vælge en privat långiver?

Det er et godt spørgsmål, og det er faktisk ikke så let at svare på, fordi der kan være mange forskellige grunde, men en tungtvejende grund er hastigheden hvormed en låneansøgning behandles og lånet udbetales. Det kan bogstavelig talt ske fra den ene dag til den anden.