Samlelån

1

novafinans logo

12 – 72 mdr. LØBETID

12.61 – 23.54 % RENTE

10000 – 50000 kr. LÅNEBELØB

9.8
ANBEFALET

2

samlino logo

3 – 90 mdr. LØBETID

4.5 – 24.9 % RENTE

500 – 30000 kr. LÅNEBELØB

9.6
POPULÆR

3

leasy-minilaan logo

24 – 120 mdr. LØBETID

11.94 – 24.87 % RENTE

10000 – 50000 kr. LÅNEBELØB

9.5
NYAT

4

lendmore logo

12 – 72 mdr. LØBETID

12.61 – 23.54 % RENTE

10000 – 50000 kr. LÅNEBELØB

9.4
NYAT

5

LendMe_logo

12 – 144 mdr. LØBETID

5.45 – 9.95 % RENTE

10000 – 500000 kr. LÅNEBELØB

9.2
ANBEFALET

6

lendo logo

12 – 144 mdr. LØBETID

2.95 – 24.99 % RENTE

10000 – 500000 kr.
LÅNEBELØB

9.0
POPULÆR

7

samlino logo

6 – 180 mdr. LØBETID

3.55 – 20.95 % RENTE

10000 – 500000 kr. LÅNEBELØB

9.0
POPULÆR

Samlelån - hvad er det?

På udkig efter et lån, der kan give dig et bedre overblik og gøre det lettere at betale dit lån tilbage? I så fald kan det meget vel være et samlelån, du er ude efter. Realkredit, boliglån, forbrugslån, kviklån, SMS lån – efterhånden findes der så mange forskellige lån. Hvorfor er der overhovedet behov for sådan noget som samlelån?

Samelån er i virkeligheden ikke noget lån i sin egen ret. Alle lån kan i princippet være samlelån, men der er bare nogle lån, særligt kviklån, der ofte også markedsføres eller kun markedsføres som samlelån.

Sikret eller usikret?

Samlelån er i modsætning til f.eks. boliglån (andels- eller realkreditlån) og billån ikke et lån, der kræver garanti eller sikkerhedsstillelse, og det er jo godt. Men bagsiden af denne er medalje er, at denne art lån ikke er så gunstige som disse lån (långiveren tager jo lidt for den risiko, som hun løber).

Horoskopet er positivt overfor samlelån

Jep, det er en rigtig god tid at være på udkig efter et samlelån på, og der er også mange, der er på udkig, fordi der, som vi nævnte, er mange, der går rundt og har mange små aftaler med forskellige långivere.

Jo større udbud af lån der af, desto mere bliver priserne presset, og der har i takt med at der er kommet private långivere til aldrig været flere udbydere og derfor så gode muligheder for at låne penge.

Dertil kommer de forskellige sammenligningstjenester, der gør det let for dig at finde det samlelån, der passer allerbedst til din unikke situation og dine unikke behov ift. de aftaler, du allerede har. Husk her, at der er ÅOP og ikke renten, der giver dig det mest akkurate billede af, hvad et lån koster, når alt kommer til alt.

Anvendelse

Når alt kommer til alt er et samlelån til en form for lån, der hvad ÅOP (årlige omkostninger i procent) angår er billigere end andre lån, du måtte have taget, og samtidig er på et beløb, der er så stort, at du med det beløb kan betale alle de andre lån, du måtte have, tilbage. Et stort forbrugslån kan altså være en samlelån ift. kviklån og kviklån kan i princippet være et samlelån andre, mindre lån: mobillån, smslån og minilån.

Et godt finansielt instrument

Det er en form for lån, der i virkeligheden er et fornuftigt finansielt instrument. I dagens Danmark er vi mange, der har alle mulige små aftaler med forskellige långivere. Ved at samle vores aftaler, kan vi få et bedre overblik og gøre det mere bekvemt i og med, at vi kun betaler af på et lån.

Som navnet altså også antyder, bruges et samlelån til at samle andre aftaler. I dag er der mange, der har adskillige mindre lån, og nogle er uden tvivl fanget i en gældsspiral og betaler et lån af med et andet, et andet med et tredje osv. Det er dyrt, men det gør det heller ikke let at få et overblik over, hvor meget man skal betale tilbage hver måned og i alt. Samlelån samler alle mindre lån i større lån og du får på den måde et bedre vue over dine aftaler og, i et større perspektiv, din økonomi som sådan.

Hvem kan få et samlelån?

Grundet den måde et samlelån er defineret på kan alle, der fx kan få et forbrugslån eller et kviklån, også få et samlelån. Og størstedelen af alle mennesker, der ville kunne tage et forbrugslån eller kviklån, ville kunne tage et samlelån. Hvis det altså er tilfældet, at du 

 •       Ikke står iRKI eller Debitor registret
 •       Har et CPR-nr.
 •       Er registreret på en adresse i Danmark

Skulle der altså være absolut intet i vejen for, at du kan tegne et samlelån, idet – igen – et samlelån bare er et lån, der er billigere end dine andre lån og på et beløb, der tillader dig at betale dem tilbage.

Notér dig lige, at det hverken er en betingelse for at du kan låne at, at du nyder fast ansættelse eller på anden vis er sikret, at der hver måned havner en gage på din konto.

Sådan ansøger du om et samlelån

 1. Først og fremmest skal du sætte dig ned og kigge på dine andre lån og finde ud af præcis hvor meget du betaler til dem: Hvad er renten? Hvad er ÅOP? Hvilket beløb skal du bruge til at betale dem tilbage?
 2. Brug en sammenligningstjeneste til at finde ud af priserne og særligt ÅOP på de forskellige lån
 3. Find det samlelån, der passer bedst til dine behov (med den ønskede løbetid og det passende lånebeløb), dvs. det lån, der tillader dig at betale din andre lån tilbage. Klik på “ansøg eller ansøg nu” og kom ind på udbyderes side. Derefter sendes du videre til långiverens hjemmeside. Bestem dér, hvordan dit lån skal stykkes sammen.
 4. I sidste step indtaster du dine personlige oplysninger – fx dit fornavn og din adresse.
 5. Långiver vil nu undersøge din kreditværdighed ved at lave det man kalder et kreditcheck.
 6. Vent på svar fra långiver indenfor en 1-3 dages penge.
 7. Brug det beløb, der netop er landet på din konto, såfremt du er blevet vurderet til at have en tilstrækkelighed kreditværdighed, til at samle dine andre lån.

Syv skridt kan forekomme som noget af en mundfuld, men så slemter det altså ikke. Hele processen ift. ansøgningen er strømlinet og smidiggjort, og det vil ofte tage dig mindre end 10 min., hvis du har alle de ting klar, som du skal bruge, idet du bevæger dig fra skridt til skridt.

Det koster et samlelån

Fordi et samlelån ikke henviser til en specifik form for lån, er det ikke let at sige pege på en særlig pris.

Det er imidlertid muligt at pege på nogle betingelser og vilkår, man ofte støder på, når man kigger på samlelån. Den uomtvistelige regel er dog, at samlelånet i det lange løb skal være en billigere løsning end alle de andre, mindre lån, som du ønsker at samle med samlelånet.

Et eksempel

Du kan bruge et forbrugs- til at samle fx kviklån og et kviklån til at samle mindre lån som minilån. Det kan du fordi – og det giver kun mening hvis – renten er mindre end og det samlede tilbagebetalingsbeløb på forbrugs- eller kviklånet er større  end renten og tilbagbetalingsbeløbet på hhv. kviklånet og minilånet. Hvis renten på forbrugslånet fx er på 5% og 15% på kviklånet giver det mening eller hvis minilånet er på 25% og kviklånet er på 15%. Du ser helt sikkert pointen. 

Skal jeg samle mit lån? Pros

Vi har været inde på nogle af de gode grunde til at tage et samlelån, men lad os lige stille helt skarpt på dem. Ved at samle dit lån

 • Får du et bedre overblik
  • Du skal nu kun fokusere på ét lån, og det forhøjer dine chancer for, at du får betalt den månedlige ydelse. Samtidig reducerer du det psykologiske stress og mindsker det, der hedder økonomisk stress.
 • Sparer du penge
  • Du skal nu ikke betale gebyrer på flere forskellige lån men bare fokusere på det gebyr, der er på det lån, du har valgt at samle de andre under.

Er det farligt/uklogt at tage et lån for at betale et andet lån tilbage?

Nej, så længe du gør det rigtigt og gør, som vi har beskrevet i denne guide. Mange af os har fået prædiket stolpe op og stolpe ned om, at vi altid skal undgå lån. Men det er simpelthen ikke rigtigt, for i nogle tilfælde kan det at tage et lån slet og ret være det rigtige at gøre. Nogle gange kan det at tage et lån stille dig i en bedre – ikke værre – økonomisk situation end den, du ellers ville have stået, og det giver jo rigtig, rigtig god mening. Det er en side at det at låne penge, der sjældent bliver fremhævet, men det gør ikke ovenstående kendsgerning mindre korrekt.